Hopp til innhold

Bli sett, bruk refleks!

Det er viktig å være klar over hvor lite synlig du er uten refleks. Spesielt ved siden av barna som lyser opp, fulle av refleks, er du selv nærmest usynlig.

Refleksvesten er flittig brukt av barn mens vi voksne er flinke til å bruke refleks når vi trener. Vi voksne synder mest til og fra jobb, når allværsjakka, kåpa eller frakken er på. Det er viktig å være klar over hvor lite synlig du er uten refleks. Spesielt ved siden av barna som lyser opp, fulle av refleks, er du selv nærmest usynlig. Visste du at en bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, bare har to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks? Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

Plasseringen er viktig
Tommelfinger-regelen er å plassere refleksen fra midjen og ned på voksne og større barn, og mellom midje og nakke på mindre barn. Lav plassering av refleks gjelder spesielt hvis du går i urbane strøk, hvor bilene ofte kjører med nærlys. Går du steder der bilene i større grad bruker fjernlys, må refleksen plasseres høyere på kroppen. For syklister og de som triller barnevogner er det viktig å synes fra flere vikler. Ett tips er å teipe rammen på sykkelen eller barnevognen, så du også synes fra siden når du krysser gaten.

Det enkle er det beste
Alt i alt er det den tradisjonelle refleksbrikken og båndene blant de enkleste og mest effektfulle refleksene. De er begge allsidige og synes fra alle kanter, de finnes i alle former og farger, så alle kan finne en de liker. Av de mer kreative produktene kan vi foreslå handlenett, sekk og klistremerker i refleksmateriale. Dette er produkter som har veldig god refleksevne, i tillegg til at de er praktiske i bruk.

Reflekstips 

  • Skal du kjøpe vest, bånd eller brikke bør produktet ha CE-standard EN13356 eller EN1150. Det garanterer en minimumsstandard for refleksjon.
  • Jo flere vinkler refleksen synes fra, jo bedre. Husk at du burde synes både bakfra og forfra.
  • Plassering er viktig! Er du i urbane områder der nærlys brukes – fest refleksen lavt på kroppen. Er du ute langs en mørklagt vei der fjernlys er i bruk – få refleksen opp på overkroppen.
  • Vær tidlig ute med å bestille refleksproduktene. Da kan vi produsere fine moteriktige produkter som voksne vil bruke til og fra jobb.